Gotujemy zupę!

Gotujemy zupę!

Abc pierwszej zupy.

Gotowanie to bardzo kobiece zajęcie, a jednak to mężczyźni uznawani są za najlepszych kucharzy. Wynika to głównie z tego, że umiejętność rozróżniania zapachów, aromatów oraz smaków, zawsze u panów jest na jednakowym poziomie, podczas gdy u kobiet ta zdolność ta jest zróżnicowana ze względu na naturalne wahania hormonalne. Niemniej jednak, dla wielu z nas gotowanie to czarna magia, a do kuchni zazwyczaj udajemy się tylko po to, by zrobić szybką kanapkę lub zaparzyć kawę. W tym artykule zostanie poruszony temat praktycznego gotowania oraz przedstawiona instrukcja przygotowania jednego z najtrudniejszych dań- czyli zupy.

Większość zup bazuje na mięsnym bulionie, który, owszem można uzyskać poprzez rozpuszczenie odpowiednio smakowej kostki, aczkolwiek przygotowanie bulionu w naturalny sposób, daje znacznie lepsze efekty aromatu i smaku. Do przygotowania bulionu potrzebne są warzywa: 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, połowa dużego selera, ponadto mięso, dobrze nadaje się do tego podudzie indyka oraz przyprawy: łyżeczka soli, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z wodą i wstawiamy na ogień pod przykryciem. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy przez około półtora godziny- po tym czasie bulion powinien być gotowy.

Na tak przygotowanym bulionie możemy upichcić większość zup. My zajmiemy się dzisiaj zupą pieczarkowo- mięsną. Z bulionu wyciągamy mięso i obieramy je ze skóry i kości. Międzyczasie myjemy i obieramy ze skórki około 30 dag pieczarek, kroimy je na mniejsze plasterki, po czym wrzucamy do gotującego się bulionu. Mięso oraz jedną marchewkę i seler wrzucamy do maszynki do mielenia, po czym odstawiamy na bok. Bulion z pieczarkami trzymamy na średnim ogniu przez około czterdzieści minut, a następnie dodajemy zmielone mięso z warzywami. Czekamy, aż się zagotuje, po czym dodajemy łyżkę śmietany 12%, szybko mieszając, by śmietana się nie zwarzyła. Zupa jest gotowa. Można podać ją z małymi grzankami lub groszkiem ptysiowym, świetnie smakuje także ze świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *