Kaszanka odpowiednia na każdą okazję

Kasza

Człowiek jest z natury mięsożercą, a ponieważ spożywanie to jedna z fundamentalnych potrzeb życiowych, na przestrzeni wieków ludzkość nauczyła się sporządzać i przerabiać jadło. Mięso od dawna było nader ważkim, a w wielu zbiorowościach wprost najważniejszym pierwiastkiem żywnościowym, przeto współcześnie możemy natrafić na ciąg rozmaitych przetworów mięsnych. Jednym z bardziej rzadkich jest kaszanka, która w różnych rejonach zwana jest również krupniokiem. Kaszanka jest produktem nader smacznym, który można serwować w wieloraki sposób – na ciepło, na zimno, w postaci grillowanej i tak dalej. Jakkolwiek, z uwagi na jej zawartość, wielu ludzi jej nie spożywa. A właśnie, co wchodzi w skład kaszanki i jak ją przyrządzić? Już sama nazwa wskazuje, iż rudymentarnym pierwiastkiem kaszanki jest kasza. Kasza jest mieszana z krwią oraz różnego rodzaju podrobami, takimi jak płuca, tłuszcz czy wątroba. Kaszanka jest produktem niesłychanie popularnym nie tylko w naszym kraju, ale również na Słowacji, Węgrzech, Austrii i wielu innych. Można ją nabyć w sklepie, jednakże zdecydowanie większą wziętością cieszy się kaszanka swojska, przygotowywana przez hodowców trzody. Albowiem, jak już wspomniano, w skład kaszanki wchodzi krew, tak bywa przyrządza się ją przy okazji świniobicia. Nie jest wiadome kiedy i dokładnie w jakich okolicznościach kaszanka pojawiła się w Polsce, z początku jednak produkt ten pojawił się na Śląsku, co umożliwia przypuszczać, iż kaszanka przyszła do naszego kraju z Niemiec. Nie wiadomo jednak konkretnie kiedy.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *