Własne, domowe wyroby wędliniarskie, cieszą się coraz to większym uznaniem. Coraz to więcej osób interesuje się tym tematem. Z jakiej przyczyny? Powodów jest kilka – kiepska jakość kiełbas w punktach sprzedaży, używanie poprzez fabrykantów chemii, wypełniaczy, mięsa oddzielonego mechanicznie. Owszem występują w sklepach wyborne wędliny lecz są one z reguły drogie.Kiełbasy wyrabiane sposobem domowym, nie są tańsze. Przeciętny koszt substratów znanej u nas kiełbasy białej, wynosi około osiemnaście złotych, co więcej musimy przeznaczyć czas i energię elektryczną.
Natomiast świadomość, że konsumujemy autentyczną kiełbasę, bez chemii, która jest przyprawiona tak jak lubimy, doskonale motywuje do pracy. Pierwsze kiełbasy, mogą należeć do nieudanych. No cóż, nie wszystko wyjdzie za pierwszym razem, tak jak byśmy się tego spodziewali. Ale trzeba ćwiczyć. Co najwyżej jak nie wyjdzie, można kiełbasę jakoś zużyć – wkładka do grochówki , dodatek do jajecznicy. Jak zrobić kiełbasę? Po pierwsze musimy wynaleźć stosowny przepis. W internecie jest dużo cennych przepisów. Najlepiej jak jest to przepis posiadający komentarze internautów lub pochodzi ze strony specjalizującej się w tej dziedzinie.
Sprzęt masarski konieczny do wyrobu kiełbas:
Wszystko można pozyskać w internetowych sklepach oferujących sprzęt masarski. Sklepy te mają w swojej ofercie produktowej wiele ciekawych dodatków do potraw, mięs w niskich cenach.
Dzięki 🙂