Nalewkarstwo- bardzo męskie hobby

Nalewkarstwo- bardzo męskie hobby

Naleweczka

Nalewki zwykle kojarzone są z babciami, które stosowały tego typu wyroby na rozmaite dolegliwości. Ostatnimi czasy nalewki coraz częściej goszczą na naszych stołach, jako ciekawy dodatek do obiadu czy kolacji, a ich oryginalny smak i aromat, a także stosunkowa łatwość produkcji i niski koszt, sprawiają, że sporządzanie tego napoju w domowym zaciszu staje się coraz bardziej popularne.

Nalewki często określa się jako wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów, ziół lub mieszanki różnych części roślin, których zawartość alkoholu waha się pomiędzy 40-45 % , sporządza się je poprzez zalanie składników alkoholem, które określa się procesem maceracji, często słodzone są syropem.

Rzadko receptury mówią jasno o dokładnych proporcjach składników, jednak istnieje ogólna zasada wyrobu, która mówi, że naczynie wypełnione w ¾ objętości owocami powinno zostać zalane alkoholem w takiej ilości, aby zostały dokładnie przykryte. W tym stanie odstawia się je na sześć tygodni w ciepłe miejsce, po czym nalew, czyli ciecz powstała w wyniku maceracji zlewana jest do szczelnych naczyń, a pozostałe owoce zalewane są syropem, ewentualnie zasypuje cukrem. Po kolejnych kilku tygodniach nalew (ciecz, przelana wcześniej) łączona jest z powstałym syropem.

Istnieje wiele rodzajów nalewek, ale dzieli się je na kilka kategorii: nalewki owocowe, nalewki korzenne, ziołowe, miodowe oraz inne, wśród których można wymienić na przykład nalewkę aptekarską.

Produkcja nalewek jest dość łatwa, aczkolwiek wymaga odrobiny wprawy, która przychodzi wraz z praktyką. Do produkcji można z powodzeniem używać czarnego bzu, wiśni, truskawek, pigwy, owoców jałowca, kwiatów mleczy, lipy, korzeni imbiru, kardamonu, mięty. I choć to hobby wymaga cierpliwości, żniwo satysfakcji zebrane podczas rodzinnego obiadu, jest bezcenne

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *